Mijn naam is…

Rik van de Steeg en samen met mijn vrouw hebben we een gezin met vier kinderen. Ik houd van gezelligheid en ik vind het heerlijk om er in mijn eentje op uit te trekken voor een flinke wandeltocht. Ik lees en schrijf graag. Ik vind het heerlijk om samen te lachen, te praten, te luisteren en soms om de stilte op te zoeken.

Werk

Sinds de oprichting van praktijk BIEK in 2019 werk ik als hypnotherapeut/ mindcoach. ’s Middags werk ik parttime als metaalbewerker in een gereedschapsmakerij. Die combinatie werkt voor mij verfrissend. In het ene deel van de dag werk ik vooral met mijn handen en in het andere met mijn begeleidende talenten voor mensen die mijn hulp vragen.

Vroeger heb ik als kunstsmid gewerkt en in de kunst en design sector. Samen met collega’s werkten we aan objecten voor wereldberoemde designers en kunstenaars.

Het mooiste van dat werk vond ik om te luisteren en te leren begrijpen wat de designer of kunstenaar bedoelde. Dan kon ik dat vanuit mijn handen overbrengen in een object. Dat luisteren en leren begrijpen, komt precies overeen met het vak waar ik nu mijn passie in heb gevonden: therapie en coaching.

Sport

Shotokan Karate is de sport die ik beoefen. Bij deze sport staan respect voor elkaar en het door-ontwikkelen van de mind-body koppeling hoog in het vaandel. Ik vind het prachtig om steeds weer vanuit het lichaam de feedback te ervaren in welke mate mijn “mind en body” met elkaar in balans zijn. In de wedstrijden en exames komt alles bijeen: de druk, de spanning, mijn voorgenomen plan, mijn tegenstander. Mijn tegenstander is mijn grote vriend die het beste in mij naar boven haalt…of beter gezegd…dwingt : ) En de grootste tegenstander van hoeverre ik daarin slaag, dat ben ik zelf. Daarom train ik mijzelf voortdurend om, voorbij de zaken die mij afleiden, te vertrouwen op mijn intuïtie en op mijn capaciteiten tot nu toe.

Hypnotherapie

Na de opleiding voor hypnotherapeut haalde ik in 2018 het diploma van de National Guild of Hypnotists (Verenigde Staten).

E.E.N.® therapie

In juni 2022 ben ik afgestudeerd voor de opleiding voor E.E.N.® therapeut, het is een breed georiënteerde opleiding voor Natuurgeneeskunde.

Psychosociale en Medische basiskennis

De opleiding Psychosociale Basiskennis en Medische Basiskennis heb ik met succes afgerond en elk jaar volg ik hiervoor de bij- en nascholing.

Gespreksbegeleider

Naast therapeut ben ik begeleider van de “gespreksgroep bij angst & dwang” in Beek. Daar kunnen mensen die het moeilijk hebben met angst, dwang en/of een fobie, ervaringen met elkaar delen. Ik werk samen met de ADF stichting.

Naast mijn werk als therapeut vind ik het belangrijk om ook op deze manier, als vrijwilliger, mijn bijdrage te leveren.

‘Blik In Eigen Keuken’

Als kind voelde ik een avontuurlijke drang om op zoek te gaan naar wie ik nu eigenlijk ben. Op zoek naar een manier om een Blik In Eigen Keuken te kunnen werpen, zeg maar. Dat heeft mij inzichten gebracht, die ik dagelijks inzet.

Ik ben het contact met “mijn keuken” ook wel eens kwijtgeraakt. Chronische stress en een angst kwamen daarvoor in de plaats. Jaren later was ik in staat om te vinden wat ik nodig had om te genezen.

Het lijkt alsof ik het helemaal zelf heb gedaan. Maar dat is niet zo. Ik sta niet als een eilandje op mezelf, maar in verbinding met van alles om mij heen. Het is ook deze verbinding die óók voor mij gewerkt heeft. En daar ben ik dankbaar voor.

Zoals je de wereld ziet

Ieder mens beschouw ik als een kunstenaar, met een eigen kijk op de wereld.